CLAR DELS AVALLS

La inspiració per al nom prové del segon nom de la segona filla de la família (Clara), que en català reflecteix a la perfecció el color de l’formatge, juntament amb la Serra dels Avalls, el penya-segat que domina la finca i la regió.

El Clar dels Avalls és un tipus de Caerphilly, que és originari de la vila de el mateix nom al sud de Gal·les, una regió amb una forta tradició minera. És un formatge que es pot menjar després de només dues setmanes de maduració, la qual cosa, en comparació del seu cosí proper el Cheddar, el va ajudar a guanyar una immensa popularitat entre la comunitat minera.

Clar dels Avalls s’elabora a partir de llet crua de vaca, quall de vedella, cultius i sal. Aquest tipus de formatge es diferencia que el quall es sala en sec i després, després de premsar durant dotze hores, es sala novament submergint les peces en salmorra durant sis hores. Els formatges es maduren a 11-12ºC en cova durant al menys 2 mesos, temps durant el qual l’escorça natural creix i adquireix el seu característic sabor terrós.

Format: Formatges sencers de 4kg.

Textura: És un formatge friable, trencadís i més cremós que el seu cosí l’Eixart.

Color: Blanc al centre a groguenc prop de l’escorça.

Sabor: Al centre té un gust molt lletós i cremós, a mesura que ens acostem a l’escorça es torna més salat i terrós.